23 січня День народження Павла Тичини

    23 січня день народження Павла Григоровича Тичини - видатного поета, який майстерністю свого слова, виховував любов до природи у не одного покоління українських дітлахів. 
Мабуть кожен дорослий українець пам’ятає такі дитячі твори як: "Хор лісових дзвіночків", "Гаї шумлять", "А я у гай ходила, які наділені мелодійністю, любов’ю, співчуттям і захопленням, якими автор прагне виховати у дітей любов до природи. І ця любов так потрібна сучасним дітям. Тож читаємо, згадуємо і шануємо пам‘ять про П. Г. Тичину.
🔸Вірш "Хор лісових дзвіночків" своєрідний і за змістом, і за образністю, і за побудовою. Він створює в уяві дітей чарівну картину життя лісу. Передає красу природи яскравого, теплого, сонячного дня. Кожний рядок передає велику любов поета до природи, його захоплення нею.
Дружні синьоокі лісові дзвіночки співають прекрасну й радісну пісню весни. Так здається поетові. Який напружено вслухається в голоси рослинного царства лісу. Про що ж співають ці ніжні, мов з кольорового павутиння виткані, квіти? Вони славлять, зустрічаючи дзвоном, новий день, вони люблять сонце, світлу тінь, розкішні сни в затишному гаю. Зворушливо й ніжно звертаються вони у своїй пісні до хмар, які жене легкий вітерець, прохаючи: "Окропіте, нас нашелестіте..." А коли прилинуть хмари. По золотому полю ляже тінь і краплі жаданого освіжаючого дощу вмиють і дзвіночки, і жито. А жито, відчувши приємну вологу прохолоду усміхнеться, бо радітиме майбутньому врожаю.
Якщо ми будемо відчувати природу так, як відчував її Павло Тичина, то зможемо захистити наше довкілля від усіх екологічних негараздів. 

Коментарі