15 серпня 1556 р. - Пересопницьке Євангеліє

15 серпня 1556 р. у Дворецькому монастирі князів Заславських при церкві Святої Трійці (нині - село Дворець Ізяславського району Хмельницької області) було розпочато роботу над рукописом Пересопницького євангелія, яку було завершено 29 серпня 1561 р. Пересопницьке Євангеліє є унікальною пам’яткою культури і мистецтва, феноменом української духовної культури.
Це - національний раритет, що являє собою книгу вагою 9 кг 300 гр, написану пізнім уставом на пергаменті форматом 380х240 мм.
Древнє місто Пересопниця на високому березі, де перетинаються річки Стубла і Горинь, було колись замком, оточеним стінами і оборонним земляним валом, — "переспоєм" (тому - Пересопниця). Цю книгу замовила й фінансувала княгиня Анастасія Жеславська (Заславська), що походила з роду литовських князів Гольшанських. 
Невідоме ім’я художника, який написав чотири мініатюри Євангелістів і декорував перші сторінки Євангелій з використанням рослинних орнаментів.
На Пересопницькому Євангелії, тримаючи руку, приймають присягу українські президенти. Ця традиція започаткована за ініціативою письмненника, дипломата і громадського діяча Романа Лубківського.
14 травня 1989 року, на місці, де колись стояв монастир, було встановлено пам’ятний знак українській Першокнизі.


Коментарі