19 грудня 1920 року народився Микола Руденко

19 грудня 102 роки тому на Луганщині народився Микола Руденко - письменник, поет, філософ, фронтовик, політв'язень, дисидент, засновник Української Гельсінської групи (1920-2004).
"Людина починається не з дати свого народження - вона починається з народження власної пам’яті.", - з книги Миколи Руденка "Найбільше диво - життя". 
Він став одним з символів українського правозахисного руху, пройшовши еволюцію від комуніста до дисидента. Ветеран Другої світової. З війни повернувся з орденами Червоної зірки, Вітчизняної війни І ступеня та шістьма медалями.
За власним визначенням - був сталіністом, а став одним з перших, хто почав говорити про права людини у срср. Режим відповів ув'язненням і засланням.
"Він не належав до стандартного літературного світу. Ніякого вишуканого одягу, парфумів, ну просто наче з поля забіг чоловік. Приніс свій рукопис "Слідами космічної катастрофи". То небувале явище, щоб український письменник був начитаний в астрономії, інших науках, досить обізнаний з науковою публіцистикою... Він зачіпав ті проблеми, які тривожили людей мислячих, а вже жива допитлива думка в нас до добра не доводила.", - ділився своїми враженнями від зустрічей з Миколою Руденком Євген Сверстюк.


Коментарі