18 грудня 130 років тому народився Микола Куліш

18 грудня 130 років тому на Херсонщині народився Микола Куліш - один з найяскравіших українських драматургів, представник Розстріляного Відродження (1892-1937).
Він був одиним із засновників української модерної драматургії. Його п’єси не поступалися кращим світовим зразкам. Їх постановка у славетному "Березолі" Леся Курбаса дала можливість двом корифеям українського театру в синтезі тексту і режисерського таланту показати найболючіші проблеми тих років.
Розквіт його творчої активності припав на 1920-початок 1930-х рр. - період відродження, розвитку і трагедії України. Микола Куліш увійшов у літературний процес не просто як талановитий письменник, а як геній мистецтва слова, нововідкривач у театральному мистецтві. Лише 45 років відвела йому доля. 
З творчого доробку Миколи Куліша чотири твори вважаються шедеврами - це "Мина Мазайло", "Маклена Граса", "Народний Малахій" і "Патетична соната".
Про свої враження від театрального шедевру дуету Курбаса-Куліша, зокрема інсценізацію однієї із найсильніших п’єс Куліша, Юрій Шевельв написав: "Є місця і моменти: Акрополь, Ужмаль, Нара, Тадж-Махал і "Маклена Граса" Леся Курбаса".


Коментарі