25 серпня 1924 р. народився Павло Загребельний

25 серпня 1924 року народився класик української літератури, Нестор-літописець ХХ століття - Павло Загребельний. Романи Загребельного – це своєрідний літопис багатостраждальної української історії від сивої давнини Київської Русі до першого десятиліття незалежності України.

📚Творчий доробок П. Загребельного - майже 20 романів, а також п'єси, кіносценарії, повісті, критичні статті, які принесли письменникові не лише серйозний творчий успіх, а й безумовний суспільний авторитет.

📚⏳Справжнє визнання і любов читачів принесли йому історичні романи. Серед найвідоміших творів цього жанру: «Диво» (1968), «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975), «Роксолана» (1980), «Я, Богдан» (1983) та ін. В цих творах Загребельному вдалося наблизити історію до сучасної людини, виписати історичні події такими, що примушують аналізувати світ навколо.
Письменника вирізняла колосальна працездатність, феноменальна ерудиція та винесене з концтабору уміння бути вільним попри усі обставини.

Пропонуємо маловідомі, але цікаві факти з життя письменника:
📔З раннього дитинства майбутній письменник проявляв любов до України. Своє рідне село Солошине, що на Полтавщині, називав “українською Америкою”, адже населення села складали втікачі “незалежні”.
📔 Павло почав читати ще в 4 роки, і ще до початку 1 класу, він подужав мало не половину усієї шкільної програми.
📔 На долю письменника випали всі найтяжчі випробування ХХ ст.: голод 1933, фашистський полон під час війни і сталінські концтабори.
📔 Павло Загребельним був дуже прямолінійною людиною. Про нього був такий жарт, що він не може піднятися на другий поверх Спілки письменників, щоб не нажити собі хоча б одного ворога. На що Павло Архипович відповідав, що чим більше у людини ворогів, тим вона цінніша.
📔 Письменник під час написання твору міг працював по 16 – 18 годин на добу. Причому він на чистову друкував на друкарській машинці “Колібрі”, без чернеток і не переробляючи написане.
📔 Вільно знав шість-сім мов, вони були робочими. Багатьма іншими міг читати зі словником.
📔 Для написання найвідомішого його твору “Роксолана” Павло Архипович два роки вивчав мусульманські традиції, літературу, Коран, і закони Шаріату.
📔 За життя письменника його книжки, що коштували 6-8 карбованців, продавалися таємно на базарах по 100 карбованців!
📔 Всі таємниці свої Павло Загребельний занотовував у своєму щоденнику. Але прочитати його можна буде лише через 20 років (2029) після смерті автора, бо так вирішили його дружина і син за проханням Павла Архиповича.

Книги відомого письменника є у фонді нашої бібліотеки! Вони вже чекають на вас!

Коментарі