15 серпня - День пам'яті Всеволода Нестайка

16 серпня - день пам‘яті «Сонячного письменника» України. 
Світлий, веселий, щирий, позитивний, дотепний та людяний – і це далеко не всі прикметники для опису Всеволода Зіновійовича Нестайка. В пам‘яті декількох поколінь українців спливають найкращі спогади казкового світу дитинства, якими автор щедро ділився з усіма дітлахами. Але у письменника життя було далеко не таким легким, веселим та безхмарним, як в його історіях. Трагічні історичні події внесли корективи в долю родини Всеволода Нестайка. Коли хлопчику було три роки його батька заарештували та вбили в концтаборі через те, що він був Січовим Стрільцем та належав до Української Галицької Армії. А далі картини голоду, страху та війни, - тож хлопчику довелося швидко дорослішати. Війна вкрала у нього дитинство, проте Всеволод не втратив мрії та повернувся в дитинство у своїх творах. 
   А знаєте, що найвідоміший твір “Тореадори з Васюківки”, який включено до авторитетного списку Г. К. Андерсена, як один із найкращих творів світової літератури для дітей, не викликав захоплення тільки у радянської влади. На Нестайка доносили через “нерадянських” героїв, бо хіба можна було, щоб персонажі твору закохувалися та провалювали іспити, отримуючи двійки, коли всі думки мали б бути тільки про партію? Та правда завжди перемагає і популярність твору росла – його було перекладено двадцятьма мовами світу, а фільм, знятий за “Тореадорами…” здобув ґран-прі на кінофестивалі в Мюнхені в 1968 році.
Світлий, веселий, позитивний та людяний - таким залишився Всеволод Зіновійович Нестайко в нашій пам‘яті.
Тож згадуємо, читаємо і перечитуємо твори нашого «сонячного» письменника Всеволода Нестайка. Адже книга так об‘єднує родину.

Коментарі