26 квітня - Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ПРО ЧОРНОБИЛЬСЬКУ КАТАСТРОФУ 🕯️☢️ 

Такі трагедії як аварія на Чорнобильській атомній електростанції не мають кордонів, а тому їх наслідки можуть торкнутися кожного, хто живе на цій Землі. Саме тому Чорнобиль не має кордонів... В світі сталося чимало техногенних катастроф, які вплинули на життя цілих міст, однак лише Чорнобиль вплинув на життя цілих народів, та ще й в таких масштабах, ставши серйозним випробуванням для українського народу. Він став черговою чорною сторінкою в нашій історії. 

Чорнобиль. Скільки болю і страждань в цьому слові... Ранок 26 квітня 1986 року раз і назавжди змінив світ. Так... Саме увесь світ, а не лише Україну, чи тодішній СРСР. Аварія мала глобальні наслідки, і якраз першим на неї почав реагувати світ, а не радянські можновладці, які намагалися будь-якою ціною приховати масштаби трагедії. 

Про наслідки Чорнобильської катастрофи можна говорити довго, однак світ все ж пам'ятає про неї. Це підкреслюється не лише відзнятими фільмами і серіалами, написаними книгами та спорудженими пам'ятниками, але й свіжими квітами біля меморіалів жертв та ліквідаторів аварії, які кожного року 26 квітня з'являються у їх підніжжя. 8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про відзначення міжнародного дня пам'яті аварії на Чорнобильській атомній електростанції (англ. International Chernobyl Disaster Remembrance Day, фр. Journée internationale du souvenir de la catastrophe de Tchernobyl, ісп. Día Internacional de Recordación del Desastre de Chernóbil, іт. Giornata Internazionale della Memoria del Disastro di Cernobyl, порт. Dia Internacional da Memória do Desastre de Chernobyl, нім. Internationaler Tag der Erinnerung an die Katastrophe von Tschernobyl, болг. Международен ден за възпоменание на Чернобилската катастрофа, пол. Międzynarodowy Dzień Pamięci o Katastrofach w Czarnobylu, чес. Mezinárodní den památky na černobylskou katastrofu, тур. Uluslararası Çernobil Afetini Anma Günü, біл. Міжнародны дзень памяці Чарнобыльскай катастрофы, араб. اليوم الدولي لإحياء ذكرى كارثة تشيرنوبيل).

Коментарі