Лелека - живий символ України

ЖИВИЙ СИМВОЛ УКРАЇНИ

Весна сходить на землю з лелечиних крил віщуючи радість та щастя. Здавна цей птах символізував любов до батька й матері, що благословили на цей світ. А тому, він є символом продовження роду, сімейного добробуту і любові до рідного краю.

Білий лелека є перелітним птахом, котрий мешкає в Європі, Африці та Азії. За дослідженнями орнітологів на території України він з’явився у 16-17 ст. Відтоді птах, що приносить на свої крилах весну, став живим символом нашої країни. Хоча лелека та журавель - це дві різних пташки, їхній символізм у народі та значення в житті людини однакові, через зовнішню схожість.

Лелеки вважаються святими птахами через свою вірність людині, адже вони ніколи не робили людям кривди. Наші пращури вірили в те, що птахи наділені людськими душами, відчувають людське серце та розуміють мову. Славляться вони також і своєю вірністю. Якщо лелека обирає собі пару – це на все життя. Коли один із пари помирає, то інший йде свідомо на вірну загибель. А коли трапляється зрада в пташиній сім’ї, винуватець підлягає осуду зі сторони інших птахів та навіть карається смертю.

Коментарі