2 вересня - День пам'яті Василя Сухомлинського

2 вересня день пам'яті Василя Сухомлинського - видатного українського педагога, який 35 років свого життя присвятив школі, письменника, публіциста, Шевченківського лауреата (1918-1970). 
"Виховуй у собі Людину - ось що найголовніше, інженером можна стати за п'ять років, учитись на людину треба все життя.", - Василь Сухомлинський.
Твори Василя Сухомлинського, його спадщина вивчається в провідних університетах Європи, окремі статті та уривки з фундамен­тальних праць друкуються в педагогічних часописах багатьох країн світу.
Народився майбутній педагог в селянській родині с.Василівка (нині Кіровоградщина). Мав двох братів і сестру. Усі стали вчителями української мови і літератури. Василь Сухомлинський закінчив Полтавський педагогічний інститут. Працював учителем. Був багаторічним - з 1947 до 1970 р. - директором Павлиської середньої школи. У Павлиській школі бували випуски, які повністю вступали до вищих навчальних закладів, склавши успішно вступні іспити.
 Він активно розвивав вітчизняну педагогіку XX століття. Був людиною з великим серцем, в якому жила любов до рідної землі, чуйність і людяність.
"Тато дуже рано вставав і до початку уроків працював над своїми книгами. Писав. Перед заняттями, якщо була добра погода без дощу, він стояв біля воріт школи і дивився, з яким настроєм діти йдуть на уроки. Мав таку звичку. У дощ чи вітер зустрічав дітей у шкільному вестибюлі біля сходів на другий поверх.", - зі спогадів доньки Василя Сухомлинського - Ольги.
"Дитина у різні періоди має право і на мінор... Влада колективу над особистістю має бути тільки людяною. Я ставлюсь і до покарань з великою пересторогою. Нормальне виховання не повинно знати покарань", - Василь Сухомлинський.




Коментарі