11 вересня день народження видатного американського письменника О.Генрі (Уільяма Сідні Портера

Життя — це те, що ми найбільше цінуємо і найменше бережемо.
О. Генрі 

11 вересня день народження видатного американського письменника О.Генрі (Уільяма Сідні Портера), майстра короткої прози, відомого світові своїми чудовими, пронизаними тонким гумором та іронією, новелами.
      За своє життя О.Генрі довелося прославитися як письменник, потрапити до в’язниці, бути ковбоєм на ранчо, служити в банку, працювати в аптеці. Письменник багато вистраждав, перш ніж до нього прийшли багатство і популярність.
      Всього він написав 273 розповіді, які переведені на багато мов світу. Сюжети своїх творів він часто брав із життя. Знамениті «Дари волхвів» були написані після того, як Портер примчав до вмираючої дружині на Різдво. Він встиг попрощатися з коханою в це світле свято, а вона – піднести чоловікові останній подарунок – золотий ланцюжок для його годинника. Бідна жінка не знала, що цей самий годинник Портер продав декількома днями раніше, щоб на виручені гроші придбати квиток до рідного міста.
    Тюремний термін разом з письменником відбував молодий хакер, який звільнив з полону сейфу дитину багатого ділка. Слідами цієї історії Портер пише оповідання «Звернення Джиммі Валентайна». Правда, в творі у героя все закінчується добре, чого не можна сказати про його прототип.
    О. Генрі прожив коротке життя (47 років), він страждав на цукровий діабет і цироз печінки.
Письменник був одружений двічі. Перша дружина померла в 1897 році від туберкульозу. Вдруге О. Генрі одружився в 1907 році на своїй давній шанувальниці Саллі Коулмен. Від цього шлюбу у письменника була дочка Маргарет Уорс Портер. 
О. Генрі – це псевдонім, а справжнє ім’я – Вільям Сідні Портер. Деякі дослідники вважають, що він взяв цей псевдонім з прізвища іменитого французького колеги, фармацевта – О.Анрі. Трансформувавши це ім’я письменник знайшов псевдонім для публікації своєї творчості.

Коментарі