31 березня - 100 років театру Леся Курбаса "Березіль"

100 РОКІВ ЛЕГЕНДАРНОМУ ТЕАТРУ ЛЕСЯ КУРБАСА “БЕРЕЗІЛЬ”. ЗГАДАЙМО!

Минає 100 років тому 31 березня в одному з київських ресторанчиків за пляшкою вина в синергетичному пошуку з’явилася культова назва нового театру – Березіль. Елегійний Тичина, футуристичний Семенко і креативний Курбас охрестили театр на ім’я першого весняного місяця. Хоча є версія, мовляв, це новотвір, який розшифровується як – лють до беріз)) Березіль згодом переростає у гігантську колаборацію – 400 учасників, шість театрів по всій країні, музей театру, режлаб – експериментальна лабораторія і 10 комітетів. 
З нагоди ювілею Живе Місто зібрало для вас 10 фактів про засновника Леся Курбаса, які зроблять #WAM_WOW!

📌 Першу літературну спробу Лесь Курбас пише у восьмому класі гімназії – етюд «В гарячці» і звертається з листом до Івана Франка з проханням надрукувати твір у журналі «Літературно-науковий вісник». Етюд з'явився на сторінках під псевдонімом Зенон Мислевич.
📌 Митець знає 8 мов, але не російську. Олександр Дейч, сучасник митця, згадував: «Німецькою, польською, на ідиші він спілкувався легко, вільно, з французької перекладав, англійською читав. Взагалі він був людиною культури, гуманітарієм широкого світогляду, до того ж з хистом до вивчення мов».
📌 Перший у радянському театрі отримує театральну медаль Парижа у 1925 році.
📌 Режисер живе із кулею в серці. Вона застрягла, коли Курбас стрілявся, щоб покінчити життя через нерозділене кохання до актриси Катерини Рубчакової. У Львові хірург врятував митця, але кулю дістати не зміг.
 📌 Заснував шість театрів: перший український стаціонарний професійний у Тернополі, незалежну акторську студію при «Молодому театрі», перший театр Української Радянської республіки імені Шевченка, Державну українську музичну драму, Кийдрамте – Київський драматичний театр, мистецьке об’єднання «Березіль», а в 1934-му – театр політичних в’язнів на Соловках.
 📌Лесь Курбас створює перший український мюзикл. Партитуру джаз-ревю «Алло на хвилі 477!» вважали втраченою, але вона знайшлася в архіві, ноти там просто лежали… Ентоні Колман, відомий джазовий музикант, погоджується приїхати до України й зіграти віднайдену партитуру. 
📌 Режисер першим почав використовувати відеокліпи у виставах. До нього, звісно, використовували кіно в театрі, але примітивно й тільки для зміни декорацій. А у Курбаса відеоматеріали стали частину основного наративу п’єси.
📌 Лесь Курбас вдало використовує можливість людини перевтілюватися у русі. Вдається оживити рух – і ось люди на сцені рухають, як робітники. Згодом перевтілюються у машини, потім - на газ, хаотичний, який вибухає. І все відбивається в русі!!
📌 Курбас і митці навколо нього були дуже небезпечні для сталінської системи. Вони створили навколо себе спільноту людей, для яких вільно мислити й творити. Відтак його арештовують і страчують у таборі на Соловках.

Коментарі