30 березня - День олівця

День олівця
    День олівця заведено відзначати щорічно 30 березня. Саме це число у 1889 році вважалося днем народження писемного інструменту. Слово «олівець» походить від старої назви свинцю – «олово». Саме з цього матеріалу було виготовлено перший письмовий інструмент. Свинець був не надто зручним, бо залишав блідий слід на папері. Тоді було вирішено використовувати у письмовій справі графіт, який малював виразніше та відразу впадав у око.
     Коли англійці почали добувати із власних родовищ графіт, епоха свинцевих олівців пішла на спад. Однак винахідники не зупинилися на цьому, й уже у XIX столітті було створено цілий завод з виробництва олівців, засновником якого став Йозеф Гартмут.
      Його творіння були виставлені на паризькій виставці, де й отримали декілька міжнародних нагород та людське визнання. Гартмут назвав фірму своїх олівців на честь найбільшого у світі алмазу – «Кохінор».
      
Прочитати історію винаходу олівця запрошую за посиланням:
https://ukr.media/world/380333/

 #ЗкнигоюДоПеремоги
#Тиждень_дитячого_читання_2022

30 березня у світі відзначають День олівця. Олівці використовують як художню приналежність і знаряддя письма, іграшки та інструменти, реквізит та навіть колекційні об'єкти.
   Олівець - це унікальний винахід людства! 
  Все про історію виникнення олівця та про сучасне виробництво олівців ви дізнаєтеся за посиланням ⬇️

https://youtube.com/watch?v=tyj-BZH08DU&feature=share

https://youtube.com/watch?v=G6bWQlBKKng&feature=share

  Якщо ви ще не задумувалися про своє ставлення до цього унікального винаходу людства, то книжка американського письменника Дрю Дейуолта «День, коли олівці втекли» - для вас!
  Уважно погляньте, чи, бува, не повтікали від вас олівці? Ні, це не жарт, адже герой цієї книжки, Дункан, замість олівців виявив у своєму портфелі... лишень грізні послання. Виявляється, він геть занедбав олівці й ті кудись зникли. Поламані, розплавлені на сонці, але незламні духом, вони пишуть Дунканові не надто чемні листи й не збираються миритися зі своїм становищем. Але не все так безнадійно! Друга книга «День, коли олівці повернулися додому» дає багато відповідей на всі питання. Тож не варто недооцінювати важливість олівця!

Коментарі