AHTИБІБЛІБІОТЕКА УМБЕРТО ЕКО... Або чим корисні непрочитані книги.

AHTИБІБЛІБІОТЕКА УМБЕРТО ЕКО... Або чим корисні непрочитані книги. 

Умберто Еко, який мав славу одного з найосвіченіших письменників свого часу, зібрав особисту бібліотеку в 30 000 екземплярів книг. Він щиро вважав, що найважливіші у ній книги ті, що він...ще не прочитав. На його думку, приватна бібліотека призначена для створення дуже особистої колекції ресурсів за темами, які вам цікаві. Це не демонстрація того, що ви знаєте, а ода усьому, що ви хочете вивчити.

Неосяжність невідомого може викликати жах, тому багатьом людям не подобається ідея збирати книги, які вони не читали. Але прийняття невідомого — ось що рухає відкриттями. Антибібліотека це нагадування про незвідане, і навіть може стати протиотрутою від ефекту Даннінга-Крюгера, згідно з яким люди переважно переоцінюють обсяг своїх знань.

Чи то приватна бібліотека, чи публічна, знаходження в оточенні книг, які ми ще не читали — у випадку з Умберто Еко, надто багато книг, щоб прочитати за все життя, вчить смиренню. Антибібліотека, хоч би якою вона була до кількох книжок до сотен або навіть тисяч, — створює смиренне ставлення до знань.

Вона нагадує, що вчення не є кінцевим і досконалим.  Це усвідомлення не несе у собі негативу. Воно здатне пробудити в нас цікавість та змусити подумати декілька разів над своїми поглядами, не через недовіру до себе, а через те, що неможливо знати всього. У нашому світі розуміння нюансів важливо більше, ніж будь-коли, і тому антибібліотека є дуже корисним інструментом для роздумів. 

Як ви ставитеся до непрочитаних книг — із передчуттям чи вони тяжіють над вами?  У вашій особистій бібліотеці тільки прочитані твори чи є ті, яких ви ще не дісталися?

Коментарі